Sairauksien omatoiminen ravitsemushoito

Sairauksien omatoiminen ravitsemushoito

Ruokavalion rooli sairauksien hoidossa

Itsehoidon merkitys lääkärin rinnalla

Lääkärinä näen työssäni päivittäin, miten lääkehoitojen merkitys on keskeinen sairauksien hoidossa. Tieteellinen tutkimus osoittaa kuitenkin selvästi, että monien sairauksien hoidossa myös ravitsemuksella ja ruokavaliohoidolla on yhtä lailla merkittävä tekijä. Väitän, että ruokavaliohoidon merkitystä ei aina ymmärretä sen täydellä painoarvolla, vaikka sen vaikutukset hyvinvointiin ovat merkittävät.

Erityisesti pitkäaikaissairauksista kärsivät hyötyvät ravitsemuksellisista muutoksista

Erityisesti pitkäaikaissairauksissa, kuten sydän- ja verisuonisairauksissa, diabeteksessa ja kroonisten tulehdusten hallinnassa, ravitsemukselliset muutokset tarjoavat tehokasta tukea lääkehoidon rinnalle. Siksi mielestäni on tärkeää nähdä ruokavalio osana koko hoitoa, kun puhutaan tasapainoisesta mielestä ja kehosta.

Ruokavalion merkitys korostuu, kun tarkastellaan kehon kokonaisvaltaisia tarpeita. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että runsaasti vihanneksia, hedelmiä, täysjyväviljoja ja terveellisiä rasvoja sisältävä ruokavalio vähentää sairastumisriskiä ja auttaa hallitsemaan esimerkiksi verenpainetta ja kolesteroliarvoja. Viime vuonna julkaistut uudet Pohjoismaiset ravitsemussuositukset sekä usein suositukseksi nostettu Välimeren ruokavalio ovat osoittautuneet joskus jopa lääkehoitoa tehokkaammiksi esimerkiksi sydänsairauksien ehkäisyssä.

Ravitsemus osana Diabeteksen ja verenpainesairauden hoitoa

Sairaudet, kuten korkea verenpaine ja tyypin 2 diabetes, saattavat usein pysyä piilossa pitkään ilman näkyviä oireita, mutta niiden taustalla keho voi kokea hitaasti etenevää kuormitusta. Monilla terveysarvojen muutoksilla, kuten lievästi kohonneilla (6,0-6,9 välillä) verensokeriarvoilla tai kolesterolitasoilla, ei vielä ole näkyviä oireita eikä näitä rajatapauksia useinkaan hoideta lääkkeillä, mutta ne viestivät, että terveys kaipaa huomiota. Ravinnon avulla voidaan hillitä arvojen nousua ja jopa kääntää ne takaisin kohti normaalialuetta.

Ravitsemukseen liittyvässä itsehoidossa on myös hyvä muistaa, että monilla ravintoaineilla on keskenään synergistisiä eli toisiaan vahvistavia vaikutuksia. Tämä tarkoittaa, että monipuolinen ruokavalio voi tarjota paremman ja tasapainoisemman hoitovaikutuksen kuin yksittäiset ravintolisät tai valikoidut ruoka-aineet. Esimerkiksi C-vitamiini ja E-vitamiini vahvistavat toistensa antioksidanttisia vaikutuksia, ja yhdessä ne voivat tukea kehoa tehokkaammin suojautumaan solutason vaurioilta. Samalla tapaa sinkin ja seleenin riittävä saanti tukee immuunipuolustusta ja auttaa kehoa torjumaan infektioita ja tulehduksia.

Ravitsemus ja ennaltaehkäisy

Ruokavaliohoidolla voidaan vaikuttaa ennaltaehkäisevästi ja tukea kehoa aktiivisesti sairauden eri vaiheissa. Säännöllinen panostus ravintorikkaaseen ruokavalioon voi hidastaa sairauksien etenemistä, tukea lääkityksen tehoa ja vähentää joidenkin sairauksien kohdalla lääkkeiden tarvetta. Terveellisiä ruokavalintoja tukemalla voi siis hallita terveysriskejä jo ennen kuin ne kehittyvät lääkitystä vaativiksi sairauksiksi. Ravitsemuksellisesti tasapainoinen ruokavalio voi esimerkiksi kohentaa energiatasoja ja edistää kehon palautumista stressistä, minkä vaikutukset näkyvät niin fyysisessä hyvinvoinnissa kuin henkisessä jaksamisessa.

Tässä muutamia esimerkkejä sairauksista, joissa ruokavalio on tehokas keino tukea hoitoa tai jopa ennaltaehkäistä sairauden kehittymistä.

1. Tyypin 2 diabetes

Tyypin 2 diabetes on aineenvaihduntasairaus, jossa verensokerin säätely häiriintyy. Ravitsemushoito on olennainen osa hoitoa, sillä se auttaa verensokerin hallinnassa ja vähentää insuliiniresistenssiä. Monissa tutkimuksissa on todettu, että vähähiilihydraattinen tai matalaglykeeminen ruokavalio voi tasapainottaa verensokeritasoja ja vähentää veren insuliinipitoisuuksia. Erityisesti hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja ja kuitupitoisia ruoka-aineita sisältävä ruokavalio, jossa on täysjyväviljoja, palkokasveja ja kasviksia, voi auttaa verensokerin pitämisessä tasaisena ja vähentää diabeteslääkityksen tarvetta tai tukea sen tehoa.

2. Sydän- ja verisuonisairaudet

Sydänsairauksissa ruokavalion avulla voidaan vaikuttaa moniin riskitekijöihin, kuten korkeaan verenpaineeseen ja kolesterolitasoihin. Tutkitusti Välimeren ruokavalio, joka sisältää runsaasti vihanneksia, hedelmiä, täysjyväviljoja, pähkinöitä ja oliiviöljyä, tukee sydämen terveyttä. Runsas omega-3-rasvahappojen saanti rasvaisesta kalasta ja kasviperäisistä lähteistä, kuten pellavansiemenistä ja saksanpähkinöistä, auttaa vähentämään tulehdusta ja voi parantaa LDL- ja HDL-kolesterolin tasapainoa. Terveellinen rasvojen saanti saattaa tukea myös verenpainetta alentavaa hoitoa ja vähentää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä merkittävästi.

3. Kohonnut verenpaine

Korkea verenpaine rasittaa sydäntä ja verisuonia, mutta usein ruokavaliomuutokset voivat auttaa vähentämään lääkityksen tarvetta. Erityisesti DASH-ruokavalio (Dietary Approaches to Stop Hypertension) on tehokas, sillä siinä keskitytään vähentämään suolan määrää ja lisäämään kaliumia, kalsiumia ja magnesiumia sisältäviä ruoka-aineita, kuten hedelmiä, vihanneksia ja vähärasvaisia maitotuotteita. Tutkimusten mukaan tämä ruokavalio voi alentaa verenpainetta huomattavasti, ja sen noudattaminen voi jopa mahdollistaa lääkityksen pienentämisen, toki ainoastaan hoitavan lääkärin ohjeen mukaisesti.

4. Krooniset tulehdussairaudet

Esimerkiksi nivelreuma ja muut autoimmuunisairaudet, kuten psoriaasi ja Crohnin tauti, voivat hyötyä anti-inflammatorisesta ruokavaliosta. Ravitsemuksessa voi keskittyä tulehdusta vähentäviin ruoka-aineisiin, kuten omega-3-rasvahappoja sisältäviin kaloihin, antioksidanttipitoisiin marjoihin ja vihanneksiin sekä kuitupitoisiin täysjyvätuotteisiin. Tulehdusta lievittäviä vaikutuksia on havaittu myös runsaasti antioksidantteja sisältävissä mausteissa, kuten kurkumassa ja inkiväärissä, joiden lisääminen ruokavalioon voi tukea sairauden oireiden lievittämistä ja lääkehoidon tehoa.

5. Kohonnut kolesteroli

Kolesterolitason hallinta ruokavalion avulla on tärkeä askel sydänterveyden tukemisessa. Ravinnon kautta on mahdollista vaikuttaa etenkin LDL-kolesteroliin, joka liittyy valtimotautien riskiin. Runsaasti kuitua sisältävä ruokavalio, erityisesti liukoinen kuitu, jota saadaan esimerkiksi kaurasta, palkokasveista ja psylliumista, voi alentaa LDL-kolesterolia. Lisäksi pähkinät, oliiviöljy ja muut hyvät rasvanlähteet tukevat HDL-kolesterolin tuotantoa. Kroonisessa kolesteroliongelmassa ruokavaliohoito voi toimia lääkehoidon rinnalla ja tukea hoitotasapainoa.

6. Masennus ja mielialahäiriöt

Mielialahäiriöissä ja masennuksessa ruokavaliolla on merkittävä rooli, sillä monet vitamiinit ja kivennäisaineet tukevat aivojen ja hermoston toimintaa. Omega-3-rasvahapot, joita löytyy erityisesti rasvaisista kaloista ja kasviperäisistä lähteistä, tukevat aivotoimintaa ja voivat tutkimusten mukaan vähentää masennuksen oireita. Lisäksi riittävä vitamiinien saanti on tärkeää. Erityisesti B-vitamiinit ja D-vitamiini ovat tärkeitä aivojen terveydelle.

Näissä esimerkeissä jokainen ruokavalioon liittyvä muutos tukee elimistön terveyttä tavalla, joka täydentää ja tehostaa lääkehoitoa. Mikäli aihe kiinnostaa lisää, olen käsitellyt näitä kysymyksiä myös teoksissani, joista saat vinkkejä ja konkreettisia ohjeita ravitsemuksen ja ruokavaliohoidon soveltamiseen osana omaa hyvinvointiasi. Tieto ja käytännön ohjeet tekevät sairauksien ennaltaehkäisystä ja hoidon tukemisesta helppoa ja motivoivaa, askel askeleelta kohti parempaa terveyttä.

 

E-KIRJAVALIKOIMASTANI LÖYTYY TYÖKALUJA MONIEN SAIRAUKSIEN OMATOIMISEEN RAVITSEMUSHOITOON >>> KLIKKAA TÄSTÄ

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.